Site icon Piksel Testi BLOG

Ölü Piksel Ayıplı Mal Kapsamına Girer mi?

28/11/2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’una göre; ölü piksel ayıplı mal kapsamına girer mi? sorusunu yorumluyor olacağız.

Kanun’un 10 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında,

Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.

Ayıplı malda zamanaşımı süresi

Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.


Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları Bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.

Ölü pikselli ürün ayıplı mal kabul edilir mi?

Ölü piksel ayıplı mal kapsamına girer mi? sorumuzun detaylarını Kanun’un 8 inci maddesinde yorumladığımızda,

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

Hükmü gereği ölü pikselli ürünler ayıplı mal olarak kabul edilmektedir.

Ölü piksel testi yapmak için tıklayınız.


Ürün montajı alıcı tarafından mı yapılmalı?

Kanun’un 8 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre

Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.

Bu sebeple, ürün montajının satıcı firma tarafından gerçekleştirilmesi gereken satış işlemlerinde, örneğin Televizyon satışı. Montaj işlemi kesinlikle alıcı tarafından yapılmamalı, kurulum için gelen servis elemanları gelene kadar ürünün kutusu dahi açılmamalı.

Exit mobile version