Pixel (piksel), ekranlarda görüntünün bize yansıması için etkili olan, dijital dünyanın ekrana yansıması aşamasında kontrol edilebilen en küçük parçadır. Ölü piksel ise, bu küçük parçaların bazılarının arızalanıp bozulması ve işlevini yitirmesi anlamına gelir. Bu terim dilimize “Dead pixel” teriminin Türkçeye çevrilmesiyle ölü piksel olarak girmiştir. Ölü piksel neden olur? sorusunu bu yazımızda detaylıca inceleyeceğiz.
Ölü pikseller, LCD ekranlarda meydana gelmektedir. Bunun yanında ölü pikseller LCD ekrana benzeyen, flat panelli ekranlarda da oluşabilir. Bu ekranlara televizyonlar, masaüstü bilgisayarlar, laptop ve cep telefonu ekranları örnek verilebilir. Günlük hayatta bu sebeple ölü piksel problemiyle karşılaşmamız oldukça olasıdır. Çünkü LCD ekranlar dijitalleşen dünyada, hayatımızın büyük bir parçası haline gelmiştir.
Ölü Piksel Neden Ekranlarımızda Oluşur?
Ekranınız üzerinde işlevini yitirmiş parçalar ölü piksel oluşuma neden olur. Bu parçalar oldukça küçük parçalardır. Bazen göremeyeceğiniz kadar küçük olabilir. Fakat bazen de orda oluşu nedeniyle sizleri rahatsız eder. Ekranı sürekli pis zannedip temizleme ihtiyacı duyarsınız. Fakat ekranınızda kir gibi gözüken küçük noktalar aslında ölü piksellerdir.
Pikselin ömrünün bitmesi ve geçerliliğini yitirmiş olması ölü piksel oluşumuna sebep olurken donanımsal problemler de piksellerin ölmesine sebep olabilir. Fakat donanımsal nedenlerden ölü piksellerin oluşumları oldukça nadir görülür.
Ölü piksel oluşumunu üretim hatası olarak da kabul edebileceğimiz durumlar olabilir. Piksellerin ömrünü tamamlamış olması ya da illa donanımsal bir problem oluşması gerekmez, ürün daha hiç kullanılmadan dahi bu halde olabilir. Bu sebeple ürünleriniz elinize ulaştıktan sonra mutlaka piksel testi yapın.
Bazen ürünlerin üretiminde kalitesiz malzemelerin kullanılması da piksel ölümlerine sebep olabilir. Kaliteli ürünlerin fiyatları başta canınızı sıksa dahi, uzun vadede sizi mutlu edeceklerdir. Bunun yanı sıra cihazınıza gelen aşırı gerilim de ölü piksel oluşumuna sebep olabilir. Bu aşırı gerilimler çok kısa sürmesine rağmen cihazlarınızda arızalara sebep olabilir. Bu yaşanması çok düşük olan ihtimallerden bir tanesidir. Çünkü genellikle bu tarz gerilim yükselmelerini önlemek için koruma sistemleri bulunmaktadır.
Ekranınıza gelecek olan darbeler de ölü pikselin oluşumuna sebep olur. Özellikle yüksek basınçlı darbeler bunun yaşanmasının en büyük sebeplerinden biridir. Bu durumun önüne geçebilmek için koruyucu ekranlar taktırabilir, ekranınızı daha uzun süreli kullanabilirsiniz.
Ölü Pixel Testi Nasıl Yapılır?
Ölü piksel testi yapabilmek için birçok web sitesi bulunuyor. Ekranlarınıza bu testi yapmak için internete bağladığınız cihazınızla web sitelerine giriş yaparak ekranınıza için bu testi yapabilirsiniz. Cihazınız internete bağlanırken problem yaşıyor ise ya da internet bağlantısı yoksa sizler için ek bir yöntem daha var. Ekranınızı güzelce tozlardan arındırdığınızdan emin olun ve ardından beyaz bir ekran açın. Eğer cihazınızda ölü pikseller var ise bu beyaz ekranda nokta şeklinde gözükecektir.
Ölü Piksel Testi yapmak için tıklayınız.
Bu tarz ekran alışverişlerinde, teslim alınan ürün mutlaka açılır açılmaz piksel testine tabi tutulmalıdır. Eğer ürününüz içerisinde 1 ve birden fazla olmak üzere ölü piksel bulunuyor ise, bu sizlerin ürünü geri göndermesi ve iade alması için gayet yeterli bir sebep olacaktır. Bu konu hakkında Ölü Piksel Ayıplı Mal Kapsamına Girer mi? başlıklı yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.